Czy przydatne?

FAQ w kierunku gastroenterologii

Wizyta gastroenterolog online. Wizyta u gastrologa przez Internet. Kiedy do gastroenterologa, kontakt poradnia gastroenterologiczna, dziecko do gastroenterologa zdalnie u lekarza.

Wskazaniem do wizyty u gastroenterologa są wszelkie niepokojące lub nietypowe objawy ze strony układu pokarmowego – zarówno w jego górnej, jak i dolnej części. Dotyczy to również sytuacji, w których pewne symptomy – niekoniecznie powodujące ból, dyskomfort czy inne dolegliwości – pojawiły się nagle, utrzymują się lub mają charakter nasilający się lub cykliczny.

Kontakt z gastrologiem jest wskazy przy następujących objawach (występujących samodzielnie lub w połączeniu z innymi):

  • uciążliwe wzdęcia, odbijania;
  • bóle brzucha lub uciski w jamie brzusznej;
  • niestrawności lub uczucie zalegania pokarmu w żołądku czy jelitach;
  • przelewanie w jelitach, uczucie rozpierania, pełności;
  • wymioty i nudności;
  • utrudnione przełykanie, wrażenie ciała obcego w przełyku;
  • uciążliwa kolka jelitowa lub czkawka;
  • uczucie pieczenia lub palenia w przełyku (zgaga);
  • kwaśny lub gorzkawy posmak w jamie ustnej;
  • dolegliwości po zjedzeniu określonych pokarmów;
  • zmiany skórne o niejasnym pochodzeniu;
  • nieprzyjemny zapach z jamy ustnej pomimo zdrowych zębów i dziąseł;
  • zaburzenia rytmu wypróżnień;
  • ból podczas defekacji;
  • stolec z domieszką krwi, czarny, z dodatkiem wskazującym na chorobę pasożytniczą
  • albo wydalany w postaci ołówkowej;
  • anemia (niedokrwistość);
  • zmiana wyglądu powierzchni okolicy brzusznej (np. pojawienie się wypukłości).

Tak – warto zabrać małego pacjenta na wizytę do gastrologa w razie nawracających, trudnych do opanowania reakcji ze strony układu pokarmowego, ponieważ wiele chorób okresu rozwojowego, a także nierozpoznanych dotychczas alergii lub nietolerancji pokarmowych, może dawać nietypowe objawy ze strony systemu trawiennego.

Dziecko u gastroenterologa zostanie gruntownie przebadane, a jeżeli zaistnieje potrzeba, zalecona zostanie uzupełniająca konsultacja z odpowiednim specjalistą.

Jak najszybszy kontakt z poradnią gastroenterologiczną jest wskazany, jeśli pojawią się:

  • nagłe, ostre bóle brzucha lub silne skurcze jelitowe;
  • krew lub elementy pasożytów w stolcu;
  • nieustępujące lub nasilające się kolki lub czkawka;
  • biegunka albo zaparcie połączone z wymiotami i/lub gorączką;
  • anemia wykazana po badaniu laboratoryjnym krwi;
  • zażółcenie skóry i białek oczu;
  • uciążliwa zgaga połączona ze spierzchnięciem ust i kwaśnym posmakiem w jamie ustnej;
  • powiększenie obwodu brzucha;
  • niesymetryczność kształtu brzucha.

Nie ma dolnej ani górnej granicy wieku w tym zakresie. Badania profilaktyczne u gastrologa wykonuje się także u małych dzieci.

Badanie USG to najbardziej podstawowa procedura diagnostyczna w gastroenterologii, dzięki któremu można zdiagnozować wiele nieprawidłowości w obszarze układu pokarmowego. Pomimo niewątpliwych zalet badania USG, nie daje ono potwierdzenia rozpoznania, dlatego w uzasadnionych przypadkach konieczne jest przeprowadzenie kolonoskopii lub gastroskopii z pobraniem wycinków tkanek do badań histopatologicznych. Badań tych nie trzeba się obawiać – są bezpieczne i mogą dostarczyć informacji, które uratują życie.

Podczas kontaktu r poradnią gastroenterologiczną należy dopytać o szczegóły przygotowań.

Na pierwszą wizytę u gastrologa należy zabrać:

  • dokument tożsamości;
  • posiadaną dokumentację medyczną z leczenia, np. wypisy z leczenia szpitalnego, wyniki badań laboratoryjnych, spis leków zaleconych przez lekarza rodzinnego lub innych specjalistów.

Przy kolejnej wizycie:

  • należy poinformować lekarza o wszelkich zimnach, jakie zaszły od ostatniej wizyty, np. wykonanych badaniach, hospitalizacjach, zmianach w przyjmowanych lekach, diecie lub trybie życia;
  • okazać wyniki zaleconych badań.

Zarówno endoskopia górnego (gastroskopia), jak i dolnego odcinka układu pokarmowego (kolonoskopia) to badania przeprowadzane w znieczuleniu – miejscowym dla obu badań lub, w uzasadnionych przypadkach, w znieczuleniu całkowitym w przypadku kolonoskopii. Nie są to więc badania bolesne. Niemniej, u osób bardziej wrażliwych może pojawić się dyskomfort podczas badania endoskopowego.

Szczegółowa procedura przygotowania do gastroskopii przedstawiana jest Pacjentowi podczas kontaktu z poradnią gastroenterologiczną.

Przed badaniem endoskopowym górnego odcinka przewodu pokarmowego należy:

  • ostatni posiłek zjeść 8 godzin przed badaniem;
  • na 4 godziny przed gastroskopią nie pić (wody, napojów, alkoholu) i nie palić tytoniu;
  • zażyć o stałej porze leki zalecone przez lekarza POZ lub innego specjalistę (leki popijamy wyłącznie niewielką ilością wody niegazowanej);
  • poinformować gastroenterologa przed badaniem o wszystkich przyjętych lekach.

Przy kontakcie z gabinetem gastroenterologa Pacjent otrzymuje pełną informację dotyczącą przygotowania do kolonoskopii.

Przed badaniem dolnego odcinka przewodu pokarmowego należy:

  • omówić z gastroenterologiem na wizycie poprzedzającej badanie kwestię zażycia leków, które przyjmowane są stale;
  • tydzień przed badaniem zaprzestać spożywania pokarmów z drobnymi pestkami (np. owoce jagodowe, pomidory, winogrona);
  • 3 dni przed badaniem przejść na lekką, ubogą w błonnik dietę, zamieniając ją w kolejnym dniu na dietę płynną lub półpłynną; zrezygnować z alkoholu i mocnych kaw oraz herbat;
  • 1 dzień przed badaniem przeprowadzić czyszczenie jelita zgodnie z zasadami i harmonogramem przygotowań otrzymanymi w gabinecie gastroenterologa; pić jedynie wodę lub jasne, rozcieńczone i tylko klarowne napoje albo soki (jabłkowy, winogronowy);
  • przed badaniem nie wolno jeść. Picie dużych ilości jasnych i klarownych płynów jest dozwolone tylko wtedy, gdy przed kolonoskopią nie zostanie zastosowane znieczulenie ogólne. Jeśli w planach jest podanie narkozy, należy powstrzymać się od picia;
  • tak, jak zostało wcześniej ustalone – przyjąć odpowiednie leki i popić je niewielką ilością wody.
  1. 2 dni przed badaniem należy przejść na dietę lekką i niepowodującą powstania gazów jelitowych (wykluczyć napoje gazowane, owoce i warzywa surowe, produkty pełnoziarniste i strączkowe).
  2. W dniu poprzedzającym badanie:
    • przyjąć po każdym posiłku preparat ułatwiający usuwanie gazów z jelita (dostępny w aptece);
    • osoby z nadmierną masą ciała powinny najpóźniej 24 godz. przed badaniem przyjąć środek przeczyszczający;
    • nie stosować lewatywy;
    • ostatni posiłek spożyć o godz. 18.00.
  3. W dniu badania:
    • zadbać o wypróżnienie, przyjąć kapsułkę środka wiążącego gazy jelitowe;
    • nie palić tytoniu, nie pić alkoholu;
    • na 1-2 godz. przed badaniem wypić ok. 1 litra płynu i przyjść na badanie z wypełnionym pęcherzem moczowym;
    • być na czczo – jeśli badanie ma się odbyć do godz. 12.00, wówczas nie należy niczego jeść ani pić; można przyjąć stale zażywane leki i popić wodą. Jeżeli badanie odbywa się po godz. 12.00, można najpóźniej do godz. 6.00 rano zjeść kawałek bułki z masłem i popić gorzką herbatą.

Tak, zarówno gastroskopia, jak i kolonoskopia to badania bezpieczne. Jak każde badanie inwazyjne obarczone są pewnym – niewielkim – ryzykiem wystąpienia powikłań. Dla zachowania maksimum bezpieczeństwa ważne jest, aby Pacjent podczas wywiadu medycznego udzielał lekarzowi wyczerpujących odpowiedzi na zadawane pytania i stosował się ściśle do poleceń personelu medycznego zarówno przed badaniem, w trakcie jego trwania i po nim.

Bezpieczeństwo epidemiologiczne zapewnione jest dzięki stosowaniu jednorazowych elementów wymiennych i sterylnych szczypczyków do pobierania wycinków tkanek oraz dezynfekcji niewymiennych składników aparatury po każdym użyciu.

Dodatkowo Pacjent może zwiększyć bezpieczeństwo swoje i innych poprzez szczepienia przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby.

Szczegółowe zalecenia podaje gastroenterolog po badaniu. Zazwyczaj godzinę po gastroskopii można jeść i pić. Natomiast po kolonoskopii pierwsze płyny i pokarmy można przyjmować po ok. 2 godz. po badaniu. Dieta w pierwszym dniu powinna być lekka i najlepiej półpłynna, a od kolejnego dnia wprowadza się lekkie pokarmy stałe.

Niezdrowy styl życia zawsze prowadzi do chorób. Natomiast, czy będą to w pierwszej kolejności choroby przewodu pokarmowego, zależy od diety i uwarunkowań osobniczych.

Tak, zgaga może oznaczać nowotwór górnego odcinka przewodu pokarmowego. Z tego powodu przy zgadze – szczególnie uciążliwej – wskazane jest wykonanie diagnostyki obejmującej m.in. badanie USG jamy brzusznej i gastroskopię.

Tak, ponieważ wątroba ściśle współpracuje z żołądkiem i jelitami. Nie zawsze jednak niedomagania odczuwane po prawej stronie jamy brzusznej świadczą o chorobach tego narządu. Pobolewania w lokalizacji odpowiadającej wątrobie mogą być bowiem symptomem poważnych chorób jelit, np. raka jelita grubego.

Jeśli badania wykażą chorobę wątroby, Pacjentowi zaleci się konsultację z hepatologiem.

Profilaktyka schorzeń przewodu pokarmowego obejmuje:

  • zdrową dietę – opartą na dużej ilości jak najmniej przetworzonego pożywienia, za to z dużą ilością surowych i kiszonych warzyw i owoców;
  • unikanie używek – palenie tytoniu, picie alkoholu zbyt dużo lub zbyt często;
  • ruch, dzięki któremu poprawia się perystaltyka jelit i krążenie krwi;
  • nieprzejadanie się oraz dbanie o prawidłową masę ciała;
  • badania przesiewowe laboratoryjne oraz obrazowe – USG jamy brzusznej dla wszystkich, a we wskazanych przypadkach (np. rak jelita czy przełyk Barretta w wywiadzie rodzinnym) – okresowo wykonywane badania endoskopowe.

To znaczy, że w diecie nie może zabraknąć pokarmów, dzięki którym dobrze funkcjonuje i ma prawidłowy skład mikroflora zamieszkująca jelita. Wartościowe dla mikrobioty jelitowej składniki żywieniowe to kiszonki i produkty zawierające błonnik.

Pamiętajmy, że bakterie jelitowe pełnią w organizmie wiele ważnych ról, m.in. wspomagają odporność, wytwarzają serotoninę, witaminy z grupy B, K, H i własne antybiotyki.




  • Dodano:
  • Autor:

W tym artykule: wizyta u gastroenterologa, wizyta u gastrologa, kiedy do gastroenterologa, kontakt poradnia gastroenterologiczna, dziecko do gastroenterologa.